• Hrvatska

 • Kada?

 • Tko?

 • Karta
  • Plaže
  • Destinacija za odmor
  • Ponuda destinacije

  Dubrovnik je rodno mjesto velikih svjetski poznatih imena. Svi oni dali su svoj doprinos ovom gradu i učinili ga na neki način besmrtnim.

  Među najpoznatijim Dubrovčanima su:

   
  Marin Držić

  Marin Držić

  Ovaj poznati dramatik i lirik živio je u 16. stoljeću. Napisao je mnoge drame i komedije kao: Pomet, Tirena, Novela od Stanca, Dundo Maroje, Skup. Velik broj njegovih djela izvodi se u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. U Dubrovniku se nalazi i dom Marina Držića.

   
  Ivo Vojnović

  Ivo Vojnović

  Hrvatski književnik koji je živio u 19. stoljeću. On je često nazivan i posljednjim velikim dubrovačkim piscem. Napisao je pripovijetke Geranium, Perom i Olovkom, kraći roman Ksanta, zbirku Lapadski soneti itd. Ipak, njegova najpoznatija djela, djela koja se danas izvode u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara su drame iz dubrovačkog života: Ekvinocijo i Dubrovačka trilogija s tematikom pada Dubrovačke Republike.

   
  Marin Getaldić

  Marin Getaldić

  Hrvatski matematičar koji je živio u 16. stoljeću.

   
  Frano Supilo

  Frano Supilo

  Političar i novinar rođen u Cavtatu 1870. godine.

   
  Ruđer Bošković

  Ruđer Bošković

  Ovaj poznati Dubrovčanin živio je u 18. stoljeću. Bio je matematičar, astronom, geodet, fizičar i filozof.

   
  Vlaho Bukovac

  Vlaho Bukovac

  Ovaj ponajbolji hrvatski slikar rođen je 1855. godine u Cavtatu gdje danas postoji njegova rodna kuća- muzej.

   

  Uz sve njih koji su kroz povijest, svatko na svoj način, pronijeli ime Dubrovnika diljem svijeta i učinili ga poznatim, postoje mnogi koji to kroz sport, glazbu ili glumu rade i danas:

   
  Luko Paljetak

  Luko Paljetak

  Hrvatski književnik rođen je 1943. godine. Autor je brojnih eseja, znanstvenih studija, knjiga za djecu i zbirki pjesama. Dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja za svoj rad.

   
  Tereza Kesovija

  Tereza Kesovija

  Poznata dubrovačka glazbenica koja se proslavila diljem Europe. Svoje pjesme pjevala je na 8 svjetskih jezika: slovenskom, talijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom.

   
  Ibrica Jusić

  Ibrica Jusić

  Poznati hrvatski glazbenik, djeluje već 30 godina u kojima je otpjevao veliki broj popularnih pjesama. Ibrica Jusić tradicionalno održava nastupe u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara.

   
  Sanja Jovanović

  Poznata hrvatska sportašica sa svjetskim rezultatima. Ta vrlo mlada djevojka (rođena je 1986. godine) postigla je veliki broj značajnih rezultata. Pregršt srebrenih i zlatnih medalja Sanje Jovanović još su jednom ime Dubrovnika pronijele diljem svijeta.

   
  Mihovil Španja

  Mihovil Španja

  Poznati hrvatski paraolimpijac, osvajač brojnih zlatnih i srebrnih medalja. Ovaj mladi sportaš (rođen 1984. godine) počeo je plivati već sa 1,5 godinu i danas je ponos Dubrovnika.

   
  Jelena Perčin

  Jelena Perčin

  Popularna hrvatska glumica, rođena Dubrovkinja. Danas glumi u mnogim hrvatskim TV serijama.

   
  Vaterpolo klub Jug Dubrovnik

  Vaterpolo klub Jug

  Vodeći i najtrofejniji hrvatski vaterpolo klub. Njegova je specifičnost da su gotovo svi njegovi igrači kroz povijest bili plod jugove škole vaterpola u Dubrovniku, vrlo mali broj mladića doveden je iz inozemstva. Veliki broj upravo jugovih mladića bili su članovi hrvatske vaterpolo reprezentacije kada je Hrvatska postala svjetski prvak u Melbourneu 2007. godine.

  Istražite više