• Hrvatska

  • Kada?

  • Tko?

  • Karta
  • Plaže
  • Destinacija za odmor
  • Ponuda destinacije

Stari Grad (centar Dubrovnika)

Stara gradska jezgra Dubrovnika najpoželjnije je odredište turista. Stari Grad je zapravo jedan svijet u malom u kojem imate sve što Vam je potrebno: od brojnih kulturnih znamenitosti od kojih su najpoznatije Gradske zidine, Knežev Dvor, Palača Sponza, Dubrovačka katedrala i riznica, Crkva sv. Vlaha, franjevački samostan, Sinagoga, Dom Marina Držića, Etnografski muzej Rupe, Akvarij, Orlandov stup i velika Onofrijeva fontana, galerija, muzeja, izložbi, koncerata do kina, kazališta, mnoštvo kafića i restorana ... Sva važnija događanja u gradu Dubrovniku događaju se unutar zidina, dakle u Starom Gradu.

Najpoznatija događanja su Festa svetog Vlaha, Maškare, Dubrovnik film festival, Dubrovačke ljetne igre i doček Nove godine u Dubrovniku. Jedna od najljepših dubrovačkih plaža - plaža Banje nalazi se odmah nadomak Starog Grada. Na raspolaganju su Vam razne trgovine odjevnih predmeta, banke, pošta, ljekarne, frizerski saloni, kozmetički saloni, kao i jako popularna gradska tržnica sa svježim voćem, povrćem, sirevima i ostalim autohtonim proizvodima. Sve ovo čini Stari Grad najpoželjnijim dijelom Dubrovnika za smještaj.

Međutim, Stari Grad, unatoč svim svojim pozitivnim karakteristikama, ima manu za one željne mira i tišine. Naime, tijekom dana, Stari Grad vrvi ljudima, a noću se čuje glazba i razgovor iz mnogih kafića i restorana. Ipak, upravo ta živost, razni ulični svirači, plesači i mnoštvo ljudi, ono je što Starom Gradu daje dušu i jednu posebnu čar.  

Stradun je najljepša, najpoznatija i najšira dubrovačka ulica.

Stradun je dug svega 300 m, a u većinu poprečnih ulica vode Vas stepenice. Na Stradunu se nalaze neke od najpoznatijih znamenitosti kao što su velika Onofrijeva fontana, franjevački samostan, Palača Sponza, Orlandov stup i ostali. Također većina događanja se odvijaju na Stradunu: Festa svetog Vlaha, otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara i doček Nove godine.

Posjetite li Dubrovnik svakako prošetajte jednom od najljepših ulica na svijetu i osjetite pravi ugođaj Dubrovnika.

Također, bitno je naglasiti da u staru gradsku jezgru ne možete doći s automobilom jer je promet zabranjen. Imate javni parking koji se placa 30,00 kn (4 eur) po satu od 1.06.-30.09. i javnu garažu koja je udaljena 5-10 minuta pješice od Straduna, gdje ćete sigurno naći parking (180,00 kuna / oko 24,00 eur dnevna karta od 01.05-30.06, te 220,00 kn /oko 30,00 eur od 01.07.-31.08.).

Istražite više