• Hrvatska

  • Kada?

  • Tko?

  • Karta
  • Plaže
  • Destinacija za odmor
  • Ponuda destinacije

Otok Lopud - otok kapetana, zelenila i prekrasnih pješčanih plaža

Prekrasni otok Lopud je smješten sjeverozapadno od grada Dubrovnika i dio je elafitskog otočja. Lopud leži između druga dva otoka, i prema našem mišljenju je najljepši. Lopud je površine 4,63 km2, najviša točka je Polačica, 216 m.

Lopud je bio otok kapetana, koji je Dubrovačkoj Republici podario mnoge slavne pomorce i kapetane. Jedan od njih bio je i Miho Pracat. Zlatno doba Lopuda je 15.st. kad je brojio više od tisuću stanovnika (danas ih na otoku živi 270), koji su posjedovali preko osamdeset velikih brodova i brodogradilište.

Sjeveroistočna strana otoka nije lako pristupačna zbog kamenitosti i skliskih stijena.Obalna linija otoka duga je 11,5 km, od kojih 1,2 km čine pješčane plaže. Iako otok ima preko 2584 sunčanih sati godišnje, prirodni izvori vode osiguravaju mu zelen izgled s raznolikim drvećem, grmljem, biljem i mnoštvom palmi. Naselje Lopud smješteno je na sjeverozapadnoj strani otoka i ima pogled na Šipan. Dva brežuljka su povezana prekrasnom dolinom kojom staza vodi do uvale pod nazivom Šunj na drugoj strani otoka.

Što vidjeti

Jedna od najljepših plaža u okolici Dubrovnika, ali i na čitavom Jadranu definitivno je plaža Šunj na otoku Lopudu. Nalazi se na jugoistočnoj strani otoka i idealna je za obitelji s djecom kao i za mlade koji žele uživati u igrama s loptom u plićaku. Ova plaža omiljena je Dubrovčanima, kao i mnogobrojnim turistima (brodom iz Dubrovnika ste na otoku Lopudu za svega 45 minuta).

Ljepota ove plaže je u njenom pješčanom plićaku koji se proteže stotinjak metara od obale, kao i u spoju morske površine s jedne strane i borove šume s druge strane. Na plaži se nalaze i dva restorana u kojima se možete osvježiti uz piće ili uživati u ukusnom obroku.

Otok Lopud obiluje crkvama i kapelicama.

Knežev dvor - gotičko-renesansna palača iz 1457.g., franjevački samostan iz 15 stoljeća, te obavezno Perivoj Đorđić-Mayneri  (poznat kao bivši vrt vile iz 14. stoljeća, s nevjerojatnom kolekcija bilja skupljenog iz cijelog svijeta) preporučamo da posjetite. Budući da je otok naseljen već tisućama godina, pa se mogu pronaći mnoge starogrčke, rimske i slavenske građevine i ruševine.

Na otoku Lopudu nije moguć promet automobilom (možete ga ostaviti u Luci Dubrovnik; cijena cjelodnevnog parkinga u sezoni je 27 EUR).

Brodske linije za otok Lopud:

Dubrovnik - Koločep - Lopud - Suđurađ (Šipan)
Dubrovnik - Lopud - Suđurađ (Šipan)

Više o brodskim linijama za Lopud

Rezervirajte Vaš smještaj na otoku Lopudu na ovom linku:
Privatni smještaj Lopud / apartmani Lopud

Pokucajte ovog ljeta na naša vrata, uvijek su otvorena ... 

Istražite više