• Hrvatska

  • Kada?

  • Tko?

  • Karta
  • Plaže
  • Destinacija za odmor
  • Ponuda destinacije

Otok Koločep - mirna oaza nadomak Dubrovnika

Otok Koločep (Kalamota kako otočani nazivaju) je najmanji naseljeni otok Elafitskog otočja i najbliži je Dubrovniku, samo 20 minuta brodom od Luke Dubrovnik, u Gružu. Redovna brodska linija iz Dubrovnika vozi za Donje Čelo. Premda Koločep administrativno pripada Gradu Dubrovniku, na njemu nema gradske buke, nema stresa i nema automobila.

Koločep ima preko 2500 sunčanih dana godišnje. Prevladava blaga klima, a zbog razvedene obale i male površine otoka, posebno je izražena maritimnost – utjecaj temperature mora na temperaturu zraka – prosječna mjesečna dnevna temperatura je iznad 10 °C zimi, a ljeti ispod 27 °C.

Čisto plavo more okružuje otok. Još od davnina Koločep je bio poznat otok ribara i koraljara, a i danas se tu nalazi označeno ribolovno područje koje posebno obiluje jastozima i hlapovima. Otočani tradicionalno večernje sate provode na molu, loveći s obale ribu i lignje koje im same dolaze.

Plaža u Gornjem Čelu na otoku Koločepu prekrasna je šljunčana plaža koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Koločep je kao otok vrlo poželjna turistička destinacija, zbog svojih prirodnih ljepota i zbog blizine gradu Dubrovniku (svega 20 minuta brodom). Veliki broj Dubrovčana kupa se upravo na plaži u Gornjem Čelu jer je uistinu jedna od najljepših plaža u okolici Dubrovnika.

Što posjetiti

Uz dvije pješčane uvale smjestila su se malena naselja – Gornje i Donje Čelo, koje povezuje vijugavo šetalište dugo oko 3 km. Kako bi došli iz jednog do drugog naselja potrebno vam je 20 ak minuta pješice. Na otoku postoji desetak kilometara drugih staza i šumskih putova. Koločep je jedan od najrazvedenijih hrvatskih otoka s brojnim skrivenim uvalama, a na njemu se nalazi i Plava spilja u koju se ulazi plivajući.

U doba Dubrovačke Republike na Koločepu su se izrađivali brodovi, a čak dva člana posade Columbove Santa Marije bili su poznati pomorci s Koločepa. Pronađeni su arheološki ostaci starih europskih osvajača – od Grčke i Rima, sve do Napoleona. Na otoku veličine samo 2,3 km2 nalazi se čak sedam predromaničkih crkvica iz vremena hrvatskih kraljeva.

Brodske linije za otok Koločep:

Dubrovnik - Koločep - Lopud - Suđurađ (Šipan)
Više o brodskim linijama za Koločep

Rezervirajte Vaš smještaj na otoku Koločepu na ovom linku:
Privatni smještaj Koločep / apartmani Koločep

Pokucajte ovog ljeta na naša vrata, uvijek su otvorena ... 

Istražite više