• Hrvatska

 • Kada?

 • Tko?

 • Karta
  • Plaže
  • Destinacija za odmor
  • Ponuda destinacije

  Šibenik i sve što trebate znati

  Šibenik je povijeseni grad koji tajne prošlosti skriva u brojnim skaralnim i umjetničkim građevinama u kojima se još osjeća duh prošlosti. Okružen tvrđavama (Sv. Nikola, Sv. Mihovil, Sv. Ivan, Šubićevac) koje su stoljećima prije služile za obranu, te su danas simbol nepokorenosti Šibenika. Glavni grad je Šibensko-kninske županije, te je najstariji samorodni grad na hrvatskoj obali, koji se po prvi put spominje 1066. godine u posalnici kralja Petra Krešimira IV, zbog čega se često naziva i Krešimirovim gradom.

  Tek u 13. stoljeću dobiva status Grada, što je razlog početka gradnje njegovog današnjeg glavnog gradskog simbola, šibenske katedrale sv. Jakova , koja je 2000. godine dobila zasluženo mjesto na UNESCO-voj listi spomeničke baštine. Ova zapanjujuća građevina od bijelih kamenih blokova bez trunke drva ili drugog vezivnog materijala kao potpore, ujedno je i najznačajnija građevina na šibenskom području - jedinstvenog gotičkog i renesansnog stila gradnje sa 71 glavom uklopljenom u vanjštinu, a skulpturama i mozaicima uklopljenim u nutrinu.

  Kneževa palača smjestila se u neposrednoj blizini Katedrale, i danas pruža dom arheološkom, etnografskom i kultirno-povijesnom muzeju. Sama palača bila je dijelom obrambenog sustava grada u 13.i 14.stoljeću. Danas je očuvan dio u kojem je boravio gradski knez, najviši predstavnik vlasti u Šibeniku. Na palači se nalazi i grb sv. Mihovila, zaštitnika grada. Adaptacijom je omogućeno funkcioniranje muzeja na više od 2500 m2. U muzejima možete pobliže i detaljno upoznati povijest Krešimirovog grada.

  Šibenska gradska vijećnica je jedna od najljepših gradskih vijećnica, i čest je i karakterističan motiv razglednica, budući da je ovo zanimljivo arhitektonsko rješenje renesansnog doba jedno od najviših dostignuća urbanizma na ovim prostorima. Nepoznati majstor ju je sagradio u doba zrele renesanse, u periodu od 1533.do 1546.g. S obzirom da je dovršena samo desetak godina nakon katedrale, stvoren je predivan renesansni trg koji je svakako vrijedan posjeta i pažnje.

  Šibenik je također atraktivan zbog prirodnih krajolika. Ovaj utvrđeni grad na samom moru, zaštićen je vapnenačkim grebenima i planinskim zaleđem, blagoslovljen s više od 300 otoka, otočića, hridi i grebena u svom akvatoriju. Smješten na središnjem dijelu hrvatske obale, na ušću rijeke Krke, između dva nacionalna parka – nacionalnog parka rijeke Krke s njenim krškim okolišem, slapovima i otočićem Visovcem na kojem se nalazi franjevački samostan, te Nacionalnog parka Kornati, koji izgledaju poput bijelih suza rasutih po modrom moru, te su jedna od najatraktivnijih nautičkih lokacija.

  Rezervirajte Vaš smještaj u Šibeniku na ovom linku:
  Privatni smještaj Šibenik

  Pokucajte ovog ljeta na naša vrata, uvijek su otvorena ... 

  Istražite više